Karta dań


COŚ NA POCZĄTEK


Tatar – 32 zł

WIOSNĄ POWIAŁO


Salads

SAŁATKA SZEFA – 30zł

sałata lodowa, grillowany kurczak, pomidor, ogórek, cebula,bekon, sos winegret, sos czosnkowy
(Ice lettuce, grilled chicken, tomato, cucumber, onion, bacon, vinaigrette sauce, garlic sauce)

SAŁATKA GRECKA – 24ZŁ

sałata lodowa, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki, sos winegret
(Ice lettuce, feta cheese, olives, onion, tomato, cucumber, sauce vinaigrette)

SAŁATKA  Z  KOZIM SEREM  35 ZŁ


DZISIAJ W GARZE WAM UWARZĘ TO CO TYLKO SOBIE MARZE


ŻUREK STAROPOLSKI Z JAJKIEM I BIAŁĄ KIEŁBASĄ – 17 zł

(White borsch with white sausage and egg)

BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI – 16 zł

(Red borsch with hand made small dampings)

ROSÓŁ Z MAKARONEM – 14 zł

(Classic broth with noodles)

ZUPA POMIDOROWA – 14 zł

(Tomato soup)


KLUSECZKI Z WŁOSKIEJ MISECZKI


Pasta

FARFALLE Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM – 32 ZŁ

( Farfalle, chicken, mushrooms, cream sauce)

PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE SZPINAKOWYM – 32 ZŁ

(Penne in fillet with spinach, sour crem)


BABCIA NA STOLE LEPIŁA


Dumplings

PIEROGI POLSKIE OKRASZANE CEBULKĄ 10szt – 28 zŁ

,,polish dumplings” stuffed with boiled potatoes, cheese, with melted butter and fried chopped onion (10 pcs)

PIEROGI Z MIĘSEM OKRASZANE BOCZUSIEM 10szt – 28 zŁ

Meat dumplings with cracklings  (10 pcs)


CIASTO NA KAMIEŃ SIĘ WYLAŁO I NALEŚNIKI DAŁO


NALEŚNIKI Z SEREM NA SŁODKO Z WESOŁĄ   DEKRACJĄ 2szt. – 28 zł

Pancakes with white sweet cheese (2 pcs)

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I KROPLĄ SOSU   CZOSNKOWEGO 2szt. – 32zł

Pancakes with spinach, mozarella cheese and garlic sauce (2 pcs)


KUCHARZ U NAS ZNAMIENITY, OBIAD BĘDZIE WYŚMIENITY


Jakubowe specjały / Chef recommends

DZIDA JAKUBA – 42zł

(Chicken skewers with vegetables)

KOTLET BRATA – 40 zŁ

(Big pork chop)

STEK  PO  CHŁOPSKU  39 ZŁ

PÓŁMISEK SZLACHECKI  (na 4 osoby ) – 280 ZŁ

Poland’s – best (crips pork knuckle, ribs, shashlik, duck,

potatoes,chips,dufinki, three types of sesonal salads)

 

 


KURĘ DZISIAJ UBIJEMY I COŚ DLA WAS UPIECZEMY


poultry dishes

KACZKA DZIWACZKA Z JABŁKIEM PODANA – 50zł

Duck stuffed with apples

ROLADA ZE SZPINAKIEM W SOSIE SEROWYM – 29 ZŁ

(Poultry fillet with spinach in cheese sauce )

KOTLET DE VOLAILLE – 25 ZŁ

PIERŚ ZAPIEKANA Z OSCYPKIEM I ŻURAWINĄ -30 ZŁ

(chicken baked withsheep cheese and cranberries)


ŚWINKĘ DZISIAJ MY UBILI I COŚ DLA WAS PRZYRZĄDZILI


Pork dishes

ŻEBERKO DUSZONE W SOSIE PIERNIKOWO-MIODOWYM – 42 zł

(Ribs braised in honey gingerbread sauce)

GOLONKO Z MUSZTARDĄ I CHRZANEM – 39 zł

(Pork knuckle with mustard, horseradish)

PLACKI ZIEMNIACZANE Z PUSZCZY NIEPOŁOMICKIEJ – 39 zł

(Potato pancakes with pork stew)

PLACKI ZIEMNIACZANE Z PUSZCZY NIEPOŁOMICKIEJ ½ PORCJI – 29 zł

Potato pancakes with pork stew 1/2 servings

TRADYCYJNY SCHABOWY – 25 zł

Pork chop


WOŁOWINA JAKUBOWA JEST SOCZYSTA ORAZ ZDROWA


Beef dishes

ZRAZIKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM – 39 ZŁ

( Beef roulades in mushroom sauce)

SZTUKA MIĘSA W SOSIE CHRZANOWYM – 39 zł

( Roasted beef in horseradish sauce)


 

Z WODY RYBĘ WYCIĄGAMY NA WASZ TALERZ UKŁADAMY


(Fish dishes)

ŁOSOŚ Z MASEŁKIEM CZOSNKOWYM – 44 zł

(Grilled salmon with garlic butter)

PSTRĄG SOUTE (sztuka) – 39 zł

(Trout soute)


KĄCIK DZIECIĘCY


For our young guests

SMYKOWA MISECZKA  – 8 zł

pomidorowa z makronem
(tomato soup with noodles)

ZŁOTA KURECZKA Z FRYTKAMI I MARCHEWKĄ – 28 zł

(Breaded poultry tenderloin with french fries and carrot salad)

PUCHAREK LODOWY – 20 zł

(Two flavors of ice cream with fruit and whipped cream)


DODATKI  DO  DAŃ


Additions to dishes

Ziemniaki – 8 zł

(potatoes)

Ryż – 8 zł

(rice)
 

Frytki – 8 zł

(chips)

Talarki – 8 zł

(potato slices)

Kluski śląskie – 8zł

(silesion noodles)

Zestaw surówek sezonowych – 8 zł

(three types of seasonal salads)

Kapusta zasmażana – 8 zł

(fried cabbage)

Buraczki zasmażane – 8zł

(hot beets)

Warzywa na parze – 8 zł

(steamed vegetables)

Ketchup, sosy – 3 zł

(sauces)

Masło – 3 zł

(butter)

Koszyczek pieczywa  – 5 zł

(basket of homemade breads)