Karta dań


COŚ NA POCZĄTEK


Tatar – 20 zł

SAŁATKA JAKUBA                                                                                  20 zł

( sałata lodowa,kurczak marynowany, pomidorki koktajlowe,rukola,sos balsamico)

(Ice lettuke ,marinated chicken,cherry tomato,rukola,balsamico souce)

WIOSNĄ POWIAŁO


Salads

SAŁATKA SZEFA – 21zł

sałata lodowa, grillowany kurczak, pomidor, ogórek, cebula,bekon, sos winegret, sos czosnkowy
(Ice lettuce, grilled chicken, tomato, cucumber, onion, bacon, vinaigrette sauce, garlic sauce)

SAŁATKA GRECKA – 18ZŁ

sałata lodowa, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki, sos winegret
(Ice lettuce, feta cheese, olives, onion, tomato, cucumber, sauce vinaigrette)


DZISIAJ W GARZE WAM UWARZĘ TO CO TYLKO SOBIE MARZE


ŻUREK STAROPOLSKI Z JAJKIEM I BIAŁĄ KIEŁBASĄ – 9 zł

(White borsch with white sausage and egg)

BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI – 9 zł

(Red borsch with hand made small dampings)

BARSZCZ CZERWONY Z KROKIETEM – 12 zł

(Red borsch with meat croquet)

ROSÓŁ Z MAKARONEM – 7 zł

(Classic broth with noodles)

ZUPA POMIDOROWA – 7 zł

(Tomato soup)

ZUPA DNIA – 7 zł

(The soup of the day)


KLUSECZKI Z WŁOSKIEJ MISECZKI


Pasta

FARFALLE Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM – 20 ZŁ

( Makaron farfalle, kurczak, pieczarki, sos śmietanowy)

( Farfalle, chicken, mushrooms, cream sauce)

PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE SZPINAKOWYM – 20 ZŁ

( Makaron penne, kurczak, szpinak, śmietana)

(Penne in fillet with spinach, sour cream)

PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE CURRY – 20 ZŁ

( Makaron penne, kurczak, cebula, cukinia, bakłażan, czosnek, śmietana)

(Penne, chicken, onion, zucchini, eggplant, garlic, sour cream)


BABCIA NA STOLE LEPIŁA


Dumplings

PIEROGI RUSKIE OKRASZANE CEBULKĄ 10szt – 15zŁ

,,Russian dumplings” stuffed with boiled potatoes, cheese, with melted butter and fried chopped onion (10 pcs)

PIEROGI Z MIĘSEM OKRASZANE BOCZUSIEM 10szt – 15zŁ

Meat dumplings with cracklings  (10 pcs)


CIASTO NA KAMIEŃ SIĘ WYLAŁO I NALEŚNIKI DAŁO


NALEŚNIKI Z SEREM NA SŁODKO Z WESOŁĄ   DEKRACJĄ 2szt. – 15 zł

Pancakes with white sweet cheese (2 pcs)

NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I KROPLĄ SOSU   CZOSNKOWEGO 2szt. – 15zł

Pancakes with spinach, mozarella cheese and garlic sauce (2 pcs)


KUCHARZ U NAS ZNAMIENITY, OBIAD BĘDZIE WYŚMIENITY


Jakubowe specjały / Chef recommends

DZIDA JAKUBA – 28 zł

(Chicken skewers with vegetables)

KOTLET BRATA – 25 zŁ

(Big pork chop)

KRÓLIK PO KRÓLEWSKU – 36 ZŁ

(Rabbit in cream)

PÓŁMISEK SZLACHECKI  (na 4 osoby ) – 140 ZŁ

Poland’s – best (crips pork knuckle, ribs, shashlik, duck,

potatoes,chips,dufinki, three types of sesonal salads)

 

 


KURĘ DZISIAJ UBIJEMY I COŚ DLA WAS UPIECZEMY


poultry dishes

KACZKA DZIWACZKA Z JABŁKIEM PODANA – 30 zł

Duck stuffed with apples

ROLADA ZE SZPINAKIEM W SOSIE SEROWYM – 20 ZŁ

(Poultry fillet with spinach in cheese sauce )

KOTLET DE VOLAILLE – 15 ZŁ

INDYK PIECZONY W BIAŁEJ POŚWIACIE – 23 ZŁ

( Roasted turkey fillet in white cranberry sauce)

PIERŚ POD BESZAMELEM   22 ZŁ

(Chicken soute under bechamel souse with vegetables)


ŚWINKĘ DZISIAJ MY UBILI I COŚ DLA WAS PRZYRZĄDZILI


Pork dishes

ŻEBERKO DUSZONE W SOSIE PIERNIKOWO-MIODOWYM – 28 zł

(Ribs braised in honey gingerbread sauce)

GOLONKO Z MUSZTARDĄ I CHRZANEM – 26 zł

(Pork knuckle with mustard, horseradish)

PLACKI ZIEMNIACZANE Z PUSZCZY NIEPOŁOMICKIEJ – 24 zł

(Potato pancakes with pork stew)

PLACKI ZIEMNIACZANE Z PUSZCZY NIEPOŁOMICKIEJ ½ PORCJI – 18 zł

Potato pancakes with pork stew 1/2 servings

TRADYCYJNY SCHABOWY – 15 zł

Pork chop


WOŁOWINA JAKUBOWA JEST SOCZYSTA ORAZ ZDROWA


Beef dishes

ZRAZIKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM – 26 ZŁ

( Beef roulades in mushroom sauce)

SZTUKA MIĘSA W SOSIE CHRZANOWYM – 26 zł

( Roasted beef in horseradish sauce)


 

Z WODY RYBĘ WYCIĄGAMY NA WASZ TALERZ UKŁADAMY


(Fish dishes)

ŁOSOŚ Z MASEŁKIEM CZOSNKOWYM – 32 zł

(Grilled salmon with garlic butter)

PSTRĄG SOUTE (sztuka) – 19 zł

(Trout soute)


KĄCIK DZIECIĘCY


For our young guests

SMYKOWA MISECZKA  – 4 zł

pomidorowa z makronem
(tomato soup with noodles)

ZŁOTA KURECZKA Z FRYTKAMI I MARCHEWKĄ – 18 zł

(Breaded poultry tenderloin with french fries and carrot salad)

PUCHAREK LODOWY – 12 zł

(Two flavors of ice cream with fruit and whipped cream)


DODATKI  DO  DAŃ


Additions to dishes

Ziemniaki – 6 zł

(potatoes)

Ryż – 6 zł

(rice)
 

Frytki – 6 zł

(chips)

Talarki – 6 zł

(potato slices)

Kluski śląskie – 6 zł

(silesion noodles)

Zestaw surówek sezonowych – 6 zł

(three types of seasonal salads)

Kapusta zasmażana – 6 zł

(fried cabbage)

Buraczki zasmażane – 6 zł

(hot beets)

Warzywa na parze – 6 zł

(steamed vegetables)

Ketchup, sosy – 2 zł

(sauces)

Masło – 3 zł

(butter)

Koszyczek pieczywa  – 4 zł

(basket of homemade breads)