COŚ NA POCZĄTEK
Tatar – 23 zł
WIOSNĄ POWIAŁO
Salads
SAŁATKA SZEFA – 26zł
sałata lodowa, grillowany kurczak, pomidor, ogórek, cebula,bekon, sos winegret, sos czosnkowy
(Ice lettuce, grilled chicken, tomato, cucumber, onion, bacon, vinaigrette sauce, garlic sauce)
SAŁATKA GRECKA – 20ZŁ
sałata lodowa, ser feta, pomidor, ogórek, cebula, oliwki, sos winegret
(Ice lettuce, feta cheese, olives, onion, tomato, cucumber, sauce vinaigrette)
DZISIAJ W GARZE WAM UWARZĘ TO CO TYLKO SOBIE MARZE
ŻUREK STAROPOLSKI Z JAJKIEM I BIAŁĄ KIEŁBASĄ – 12 zł
(White borsch with white sausage and egg)
BARSZCZ CZERWONY Z USZKAMI – 12 zł
(Red borsch with hand made small dampings)
BARSZCZ CZERWONY Z KROKIETEM – 14 zł
(Red borsch with meat croquet)
ROSÓŁ Z MAKARONEM – 10 zł
(Classic broth with noodles)
ZUPA POMIDOROWA – 10 zł
(Tomato soup)
KLUSECZKI Z WŁOSKIEJ MISECZKI
Pasta
FARFALLE Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM – 26 ZŁ
( Farfalle, chicken, mushrooms, cream sauce)
PENNE Z KURCZAKIEM W SOSIE SZPINAKOWYM – 26 ZŁ
(Penne in fillet with spinach, sour crem)
BABCIA NA STOLE LEPIŁA
Dumplings
PIEROGI POLSKIE OKRASZANE CEBULKĄ 10szt – 22zŁ
,,polish dumplings” stuffed with boiled potatoes, cheese, with melted butter and fried chopped onion (10 pcs)
PIEROGI Z MIĘSEM OKRASZANE BOCZUSIEM 10szt – 22zŁ
Meat dumplings with cracklings (10 pcs)
CIASTO NA KAMIEŃ SIĘ WYLAŁO I NALEŚNIKI DAŁO
NALEŚNIKI Z SEREM NA SŁODKO Z WESOŁĄ DEKRACJĄ 2szt. – 20 zł
Pancakes with white sweet cheese (2 pcs)
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I KROPLĄ SOSU CZOSNKOWEGO 2szt. – 22zł
Pancakes with spinach, mozarella cheese and garlic sauce (2 pcs)
KUCHARZ U NAS ZNAMIENITY, OBIAD BĘDZIE WYŚMIENITY
Jakubowe specjały / Chef recommends
DZIDA JAKUBA – 30zł
(Chicken skewers with vegetables)
KOTLET BRATA – 30 zŁ
(Big pork chop)
KRÓLIK PO KRÓLEWSKU – 36 ZŁ
(Rabbit in cream)
PÓŁMISEK SZLACHECKI (na 4 osoby ) – 180 ZŁ
Poland’s – best (crips pork knuckle, ribs, shashlik, duck,
potatoes,chips,dufinki, three types of sesonal salads)
KURĘ DZISIAJ UBIJEMY I COŚ DLA WAS UPIECZEMY
poultry dishes
KACZKA DZIWACZKA Z JABŁKIEM PODANA – 34zł
Duck stuffed with apples
ROLADA ZE SZPINAKIEM W SOSIE SEROWYM – 23 ZŁ
(Poultry fillet with spinach in cheese sauce )
KOTLET DE VOLAILLE – 18 ZŁ
PIERŚ ZAPIEKANA Z OSCYPKIEM I ŻURAWINĄ -23 ZŁ
(chicken baked withsheep cheese and cranberries)
ŚWINKĘ DZISIAJ MY UBILI I COŚ DLA WAS PRZYRZĄDZILI
Pork dishes
ŻEBERKO DUSZONE W SOSIE PIERNIKOWO-MIODOWYM – 32 zł
(Ribs braised in honey gingerbread sauce)
GOLONKO Z MUSZTARDĄ I CHRZANEM – 29 zł
(Pork knuckle with mustard, horseradish)
PLACKI ZIEMNIACZANE Z PUSZCZY NIEPOŁOMICKIEJ – 31 zł
(Potato pancakes with pork stew)
PLACKI ZIEMNIACZANE Z PUSZCZY NIEPOŁOMICKIEJ ½ PORCJI – 25 zł
Potato pancakes with pork stew 1/2 servings
TRADYCYJNY SCHABOWY – 18 zł
Pork chop
WOŁOWINA JAKUBOWA JEST SOCZYSTA ORAZ ZDROWA
Beef dishes
ZRAZIKI WOŁOWE W SOSIE GRZYBOWYM – 29 ZŁ
( Beef roulades in mushroom sauce)
SZTUKA MIĘSA W SOSIE CHRZANOWYM – 27 zł
( Roasted beef in horseradish sauce)
Z WODY RYBĘ WYCIĄGAMY NA WASZ TALERZ UKŁADAMY
(Fish dishes)
ŁOSOŚ Z MASEŁKIEM CZOSNKOWYM – 33 zł
(Grilled salmon with garlic butter)
PSTRĄG SOUTE (sztuka) – 29 zł
(Trout soute)
KĄCIK DZIECIĘCY
For our young guests
SMYKOWA MISECZKA – 6 zł
pomidorowa z makronem
(tomato soup with noodles)
ZŁOTA KURECZKA Z FRYTKAMI I MARCHEWKĄ – 22 zł
(Breaded poultry tenderloin with french fries and carrot salad)
PUCHAREK LODOWY – 16 zł
(Two flavors of ice cream with fruit and whipped cream)
DODATKI DO DAŃ
Additions to dishes
Ziemniaki – 8 zł
(potatoes)
Ryż – 8 zł
(rice)
Frytki – 8 zł
(chips)
Talarki – 8 zł
(potato slices)
Kluski śląskie – 8zł
(silesion noodles)
Zestaw surówek sezonowych – 8 zł
(three types of seasonal salads)
Kapusta zasmażana – 8 zł
(fried cabbage)
Buraczki zasmażane – 8zł
(hot beets)
Warzywa na parze – 8 zł
(steamed vegetables)
Ketchup, sosy – 3 zł
(sauces)
Masło – 3 zł
(butter)
Koszyczek pieczywa – 4 zł
(basket of homemade breads)